Sex tips om hur du fotograferar månen

Det är många som är fascinerade av månen och gärna vill ta sin egen bild av den där mystiska lysande bollen på himlen. Dessvärre är det inte bara att lyfta kameran och trycka av utan det kräver lite mer eftertanke. Här är sex tips för den som vill ut och prova

Månen är som en lampa på avstånd. Du måste vara noga med inställningarna så att den inte blir för ljus eftersom den är ganska ljus – mellan 3 och 12% jämfört med solen.
Dessutom rör den sig riktigt snabbt – så du kan inte ha för lång slutartid. Ett hett tips är att ladda hem en app som talar om var månen kommer att gå upp och vid vilken tid. Det underlättar enormt om du vill ta bilder som den här nedan.

Månen inklämd mellan två skorstenar som om den vore en bit sushi mellan två pinnar
Med lite tänkande innan och en app i telefonen kan du planera ditt foto bättre. Sushi någon?

Börja med följande:

  1. Det självskrivna… Sätt på ditt bästa teleobjektiv på kameran.
  2. Placera ut ditt stativ och sätt fast kameran på det. Ja, stativ. Måne på frihand blir inte skarp.
  3. Ställ in kameran i manuellt läge och lär dig var oändligt ligger på ditt objektiv så du slipper sitta i mörkret o skruva fram och tillbaka.
  4. Ställ om från direkt foto till självutlösare vanligen två till tio sekunder för att undvika skakoskärpa.
  5. Rikta in kameran mot månen, använd displayen om du har någon och fokusera manuellt tills månen är skarp.
  6. Ta en testbild, och justera inställningarna om det behövs så att månen är lagom ljus

Inställningar.

Bländare.

Bländare beror ju på ditt objektiv. Har du så stor bländaröppning som f/2.8 är det såklart bra, men de flesta teleobjektiv i rimlig prisklass är snarare f/5.6. Tänk på att månen är ganska stor så därför är den största bländaren kanske inte optimal. Jag brukar hamna på f/8 men det här måste du prova fram med din egen kamera.

Slutartid.

Månen är snabb som sagt. Du behöver en slutartid på minst 1/100 men 1/250 är bättre och du slipper då helt rörelseoskärpa. Det är en balansgång. Ta en bild – zooma in och se hur det ser ut. Ju längre slutartid du kan ha ju lägre ISO och större bländare kan du ha.

ISO

Här är vågmästaren i inställningarna. Ju lägre iso du har ju mindre brus blir det i bilden.

Hur de tre hänger ihop kan du se på bilden här nedan

exposure triangle 1
Exponeringstriangeln

Avslutar med min bästa månbild. Satt och väntade på att det skulle vara perfekt läge och när den var mitt tornet så tittade jag en gång extra på inställningarna, bara ett par sekunder och vips var den inte mitt i längre. Så kan det gå även med goda planer.

Lämna ett svar