Trollstigen på Garpedansberget

Garpedansberget (Trollparken Garpes vänner) är ett brant och cirka 80 meter högt berg med utsikt över Gamleby och Gamlebyviken i Västerviks kommun. I berget sas jätten Garpe bo.

Trakten är rik av spår från forntiden och berättelser som hör myterna och sägnerna till. Det berättas inte minst om den store jätten Garpe som bodde på berget, och om prinsessor, troll och andra mytiska och folkloristiska figurer.

Sedan hösten 2007 finns det en skulpturpark på Garpedansberget med över 70 skulpturer i fiberbetong. Bakom konstprojektet står konstnären Jan Pol (Jerzy Przybyl), med stöd från föreningen Kulturkraft i Norra Tjust. Konstverket visar Garpes alla vänner som bjudits in till fest.

Jan Pol, som under en period av sitt liv levde och verkade i Odensviholm fick av en gallerist veta att hans riktiga namn var för svårt för svenskar att uttala, så han valde förnamnet Jan av sin far och Pol eftersom han kom från Polen.

Vill du veta mer om Jan Pol finns det mycket att läsa och se. Här är ett par exempel.

http://www.gallerikronan.se/kifin/jerzy-przybyl/
https://nt.se/kultur-noje/myter-berattar-om-livets-dolda-sidor-8342619.aspx

Jag gav mig upp på berget tillsammans med vänner från WFK – Westerviks fotoklubb. Det var en mycket övertygande trollstig och här är en del av mina bilder från den dagen.

Vid parkeringen står Garpe själv och hälsar välkommen
(Han var tidigare placerad ovanför ingången till Gamleby Centrum)

Lämna ett svar